Sery Kozie i Owcze w Węgierskiej Kuchni

Jeśli jemy po węgiersku, to jemy mięsnie, warzywnie, czerwono od papryki i oczywiście – z jednego garnka. Węgry to absolutna stolica potraw mieszanych, przyrządzanych z rozmaitych składników bulgoczących wesoło jednym kociołku. Takie danie jest zazwyczaj bardzo sycące, spokojnie wystarcza więc jako zamiennik naszego klasycznego, dwudaniowego obiadu.

Oczywiście, najbardziej znaną węgierską potrawą jest leczo z serem. Rzadko bywa już przyrządzane w najbardziej tradycyjny sposób, wciąż jednak jest jedną z najsmaczniejszych potraw kuchni Węgrów. Nie należy jednak zapominać o niemniej znanym daniu, jakim jest słynny węgierski tokań.Jest to rodzaj mięsnego ragout, przygotowywanego z pokrojonego w wąskie paseczki mięsa, z dodatkiem boczku, grzybów, cebuli i delikatnym akompaniamentem pieprzu i majeranku. Bardzo ważne jest, aby już na początku kierować się podstawową zasadą przyrządzania wybornego tokania – ta potrawa nie lubi przypraw. Pieprzem i majerankiem lekko tylko wzbogacamy jej aromat, w żadnym wypadku nie dodajemy najsłynniejszej węgierskiej przyprawy – czerwonej papryki. Jeśli chodzi o mięso – wybieramy świeżą, soczystą wołowinę.

Składniki:

  • ładny kawałek wołowiny (ligawa lub łopatka)
  • kawałek wędzonego boczku
  • oliwa
  • cebula
  • główka czosnku
  • mały przecier pomidorowy
  • niepełna szklanka białego wina
  • majeranek, kminek, pieprz mielony, sól
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzać na patelni boczek, zrobić skwarki, odłożyć je. Na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, czosnek, podsmażyć, ale nie rumienić. Na końcu wlać wino oraz przecier pomidorowy.

Pokroić wołowinę bardzo ostrym nożem do chleba, tak, aby można było otrzymać cieniutkie, długie paski. Oprószyć mięso przyprawami, uwaga: solić dopiero na końcu gotowania (inaczej wołowina stwardnieje). Obsmażyć mięso na oleju, przerzucić je na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dusić pod przykryciem, w razie potrzeby podlać wodą.

Gdy mięso jest wystarczająco miękkie, dosypujemy przygotowane skwarki i w końcu solimy. Tokań w tej podstawowej wersji można rozmaicie wzbogacać, jednym z najbardziej znanych sposobów jest połączenie z duszonymi grzybami i ze śmietaną.


© 2020: Udzielam Pożyczki w Anglii Prywatnie Pod Weksel | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress